Wie de winkel Bakkerij Bellis aan de Hoofdstaat 5 te Hippolytushoef binnenloopt zal niet vermoeden dat het pand in 1930 is gebouwd in opdracht van grootgrutter Albert Heijn. Het filiaal dat 41 jaar op Wieringen bleef en bij opening een van de 230 filialen is. Het pand is gebouwd op de plek waar bij aanvang van het kadaster het huis stond van Matthijs Nijssen uit Alkmaar.

Hoofdstraat HippolytushoefIn 1847 wordt het verkocht aan priester Hendrikus Poppen. Vanwege zijn ambt woont hij niet op Wieringen, hij is uiteindelijk Deken van Amsterdam geworden. Het huis wordt bewoond door zijn zuster Maartje Poppen, zij gaat later met haar man Jacob Zomerdijk op Oosterklief wonen. Het pand blijft in de familie en wordt in delen verhuurd. In december 1927 breekt er brand uit en het pand wordt verwoest en afgebroken.

Zuiderzeewerken

Inmiddels had Albert Heijn in omliggende gemeenten al vestigingen en ziet kansen op Wieringen door de bevolkingsaanwas door de Zuiderzeewerken. Het concern besluit om in 1929 de grond in de Hoofdstraat aan te kopen. In februari van dat jaar wordt door onderhandse koop het bouwterrein, eigendom van O.J. Bosker, aan de Hoofdstraat voor tienduizend gulden aangekocht, met als doel er een winkel en magazijn te bouwen. In maart 1930 wordt er een aanbesteding gedaan door N.V. Albert Heijn voor de bouw. Bij architect Chr. Dekker in Schagen ligt het bestek en tekeningen ter inzage. De bouw wordt in april opgedragen aan de laagste bieder P. Tuin uit ’t Zand. Een half jaar later, september 1930, wordt de winkel feestelijk geopend.

Albert HeijnWinkel aanwinst voor Wieringen

De nieuwe winkel mag gezien worden als een aanwinst voor Wieringen, is de algemene mening. De winkel is modern ingericht, zoals men van de andere winkels kent. Alles is tegels en marmer en voldoet aan de strengste eisen van zindelijkheid en hygiëne. En dan de prachtige geëtaleerde artikelen, allemaal zeer gunstig geprijsd en toch goed van kwaliteit. Hoe kon dat, vroeg men zich af. Het bereidwillige en deskundige personeel kon hier het antwoord op geven. De firma in Zaandam fabriceerde of verwerkte namelijk zelf veel artikelen.

Zaandam

Door de controle op de grondstoffen en de economische gecombineerde wijze van werken werd er goedkoper en kwalitatief hoog geleverd. In Zaandam stond inmiddels een koek- en banketfabriek, een suiker-, cacao- en chocoladefabriek, een grote koffiebranderij en thee mêleerinrichting maar ook een inrichting voor het sorteren en reinigen van peulvruchten, zaden en foerage, een wijnafdeling en limonadefabriek en een speciale afdeling voor opslag en verwerking van kaas, wat op grote markten werd ingekocht. Het was toen al een veel omvattend bedrijf dat overal kansen zag.

De bekende 2-daagse

Het systeem ‘direct van de producent tot consument’ en contante betaling, wat zeer ongebruikelijk was in die tijd, zorgde mede voor de lage prijzen. Daarnaast wordt de bezorging van boodschappen, ook een gebruikelijk verschijnsel in die tijd, langzaam afgebouwd. Rond de jaren ’40 wordt er gestart met de ‘De bekende 2-Daagse’, grote korting op artikelen wanneer deze in de winkel worden aangekocht om zo de huisvrouw te verleiden de winkel te bezoeken. Ook krijgt het filiaal in die jaren een telefoonaansluiting, nummer 88 en de Hoofdstraat wordt verbreed voor een betere bereikbaarheid. Vanaf 1971 is het pand een bakkerij, eerst van de familie Pater en nu van Edwin Bellis.

Tekst: Gea Klein – Hamming, geplaatst in Wieringer Courant / Wieringermeerbode rubriek ‘Dat was toen’.